ΠΑΙΔΟΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Είναι ο κλάδος της δερματολογίας που ασχολείται με τις δερματικές παθήσεις που εκδηλώνονται από την νεογνική ηλικία μέχρι τα πρώτα χρόνια της εφηβείας.

Ατοπική Δερματίτιδα/Έκζεμα

Η ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα είναι η πιο συχνή χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στην ενήλικη ζωή.

Περισσότερα..
Σμηγματορροική δερματίτιδα

Πρόκειται για μια συχνή και καλοήθη δερματοπάθεια που εμφανίζεται σε ενήλικες και παιδιά, σε περιοχές με έντονη δραστηριότητα των σμηγματογόννων αδένων.

Περισσότερα..
Γυροειδής Αλωπεκία

Η γυροειδής αλωπεκία είναι ένα είδος τριχόπτωσης όπου υπάρχει σημειακή και αιφνίδια απώλεια μαλλιών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κυκλικές ή οβάλ περιοχές χωρίς τρίχες.

Περισσότερα..
Μολυσματική τέρμινθος

Ωφείλεται στον ιό της μολυσματικής τέρμινθου που είναι πολύ διαδεδομένος και μεταδοτικός.

Περισσότερα..
Μολυσματικό κηρίο (λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο/στρεπτόκοκκο)

Πρόκειται για μια επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται κυρίως από σταφυλίκοκκο και σε μερικίς περιπτώσεις από στρεπτόκοκκο.

Περισσότερα.. Είναι μια συχνή και πολύ μεταδοτική λοίμωξη στα παιδιά που μεταδίδεται μέσω δερματικής επαφής καθώς και επαφής με μολυσμένα αντικείμενα (παιχνίδια, ρούχα, πετσέτες).

Οι βλάβες είναι ερυθρές πλάκες με μια χαρακτηριστική κιτρινωπή κρούστα, παρουσιάζουν κνησμό και ενίοτε πόνο.

Η θεραπευτική αγωγή στηρίζεται στη χρήση τοπικών αντιβιοτικών και αντισυπτικών ενώ μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί και η λήψη αντιβιοτικών από το στόμα. Η φαρμακευτική αγωγή πάντα συνοδεύεται και από συμβουλές για την σωστή φροντίδα και καθαρισμό του δέρματος.

Συγγενείς σπίλοι

 Πρόκειται για σπίλους (Ελιές) που υπάρχουν κατά τη γέννηση του παιδιού ἠ εμφανίζονται κατά τους πρώτους μήνες ζωής.

Περισσότερα..
Μυρμηγκιές

(Πολύ συχνή ιογενής λοίμωξη που ωφείλεται σε στελέχη της οικογένειας των HPV ιών.

Περισσότερα..
Μυκητιάσεις

Πρόκειται για λοιμώξεις που προκαλούνται από μύκητες και εντοπίζονται τόσο στο δέρμα όσο και στα εξαρτήματά του (μαλλιά, νύχια).

Περισσότερα..