ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος με μια επιφάνεια που μπορεί να φτάσει έως και τα 2 τετραγωνικά μέτρα. Λόγω της άμεσης επαφής του με το εξωτερικό περιβάλλον έχει μια σειρά από σημαντικές ιδιότητες όπως η προστατευτική, θερμορυθμιστική και αισθητήρια λειτουργία, η παραγωγή βιταμίνης D, η συμμετοχή του στην άμυνα του οργανισμού. Η κλινική δερματολογία έχει ως αντικείμενο την διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του δέρματος και των εξαρτημάτων του(μαλλιά,νύχια). Επίσης σημαντικός είναι ο ρόλος της δερματολογίας και στην διάγνωση συστηματικών νοσημάτων από τις δερματικές τους εκδηλώσεις.

Ακμή

Πρόκειται για μια πολύ συχνή δερματολογική πάθηση που εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο στην εφηβεία αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και στα παιδιά (παιδική ακμή) ή στην ενήλικη ζωή (ακμή ενήλικων).

Περισσότερα..
Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια. Είναι μια πολυπαραγοντική νόσος στην εμφάνιση της οποίας παίζει σημαντικό ρόλο η γενετική προδιάθεση αλλά  και ανοσολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Περισσότερα..
Ατοπική Δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα είναι η πιο συχνή χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στην ενήλικη ζωή.

Περισσότερα..
Κνίδωση

Η κνίδωση(urticaria) είναι μια αντιδραση του δερματος σε αλλεργιογονους ή αλλους παραγοντες και χαρακτηριζεται από την εμφανιση ενος παροδικου εξανθηματος με πομφους.

Περισσότερα..
Ροδόχρους Νόσος

Η ροδόχρους νόσος ή ροδόχρους ακμή είναι μια χρόνια πολυπαραγοντική δερματοπάθεια του προσώπου.

Περισσότερα..
Τριχόπτωση

Οι άνθρωποι έχουν στο κεφάλι τους περίπου 100.000-150.000 τρίχες και είναι φυσιολογικό καθημερινά να χάνονται περίπου 100 τρίχες την ημέρα.

Περισσότερα..
Θεραπεια υπεριδρωσιας με βοτουλινικη τοξινη

Η υπεριδρωσία είναι η αυξημένη έκκριση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες και διακρίνεται σε πρωτοπαθή και σε δευτερογενή.

Περισσότερα..
Παθήσεις Ονυχών

Τα νύχια των χεριών και των ποδιών είναι φτιαγμένα από κερατίνη και βασικός τους ρόλος είναι να προστατεύουν τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

Περισσότερα..
Καρκίνος του δέρματος

Διακρίνουμε τις παρακάτω περιπτώσεις…

Περισσότερα..
Μέλασμα

Το μέλασμα είναι μια υπερμελάχρωση που ωφείλεται στην αυξημένη παραγωγή και εναπόθεση μελανίνης σε διάφορα επίπεδα του δέρματος.

Περισσότερα..
Έρπης Ζωστήρας

Πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της ανεμοβλογιάς-έρπητα ζωστήρα (Varicela-Zoster Virus).

Περισσότερα..